Tips & trix · utbildning

Transponering och mönsterartikulation

Jag har pluggat halvtid på distans under vårterminen, och förutom att jag har lärt mig sticka har jag även lärt mig en massa om färg. Kursen jag gått heter “Sticka och virka med färg” och skolan jag gått på är Västerbergs folkhögskola.

Två saker vi har jobbat med är mönsterartikulation och transponering. Jag ska försöka förklara för er vad det betyder och därför har jag virkat 5 st del 1 av CALen atlanticus.

CALen hittar ni här:

https://hookedonsunshine.co/category/cals/

Jag har virkat med Scheepjes Maxi bonbon och en 1,5mm virknål.

Garnet hittar ni hos favoritgarner:

https://favoritgarner.se/produkt/maxi-bon-bon-scheepjes/

Jag har använt 4 färger i alla virkningarna.

På den här bilden ser ni hur jag jobbat med transponering. Det innebär att jag försökt bibehålla mönsterbilden i en färgkombination i en annan färgkombination. Tittar man på bilden ser man att mitten är ljusast på båda, det är 6 ljusa streck utanför mittblomman, utanför är det en tydlig mörk ring, man ser tydliga blommor med fyra blad, osv.

När jag valde garn letade jag reda på en kombination i blått som jag tog ett svartvitt foto av. När man tar ett svartvitt foto ser man hur färgerna ser ut i gråskala. Jag valde en kombination där färgerna gick från ljust till mörkt på skalan. Sen letade jag reda på fyra färger som också låg på gråskalan på samma sätt. Det var inte en perfect match, men bra nog. Jag virkade ett varv med en färg och sen bytte jag och jag virkade från ljusast till mörkast (på gråskalan) och efter den mörkaste började jag om med den ljusaste.

img_9509

Här ser man hur mönsterna framträder på samma sätt i båda virkningarna när man fotograferar i svartvitt.

Här har jag gjort samma sak när jag målat. Detta var en av skoluppgifterna vi fick. Jag målade den i blått först, sen gjorde jag om den till gråskala och sen har jag försökt återskapa samma färgbild i rosa.

Så här ser det ut i gråskala.


Dessa har jag också virkat med en färg per varv. Den blå är densamma som ni sett tidigare. Den är alltså virkad utifrån gråskalan ljusast till mörkast. När jag valde färgerna till den nere till höger utgick jag ifrån att färgerna låg från ljust till mörkt på gråskalan, men jag har placerat färgerna så de inte går i en gradient ordning utan de mörka angränsar de ljusa. På så sätt blir det skarpa kontraster i mönstret. Den sista färgkombinationen har jag inte val utifrån gråskalan utan jag tog bara fyra slumpmässigt valda färger.

Så även om jag använt fyra färger och virkat ett varv med en färg per varv och färgorningen är upprepad på samma sätt framträder mönstret på olika sätt.

Dessa är virkade i samma fyra färger, men eftersom ordningen på färgerna inte är samma ser mönstret inte likadant ut. Detta kallas mönsterartikulation. Eftersom färgerna inte går i gradient ordning på den till höger upplevs den som skarpare i färgerna.

Mandalan till vänster är virkad liksom tidigare i fyra färger som jag alternerat i ett upprepande mönster. Mandalan till höger är däremot inte virkad på samma sätt. Där har jag valt att placera färgerna på ett sånt sätt att mönstret upplevs väldigt annorlunda. Framför allt upplevs de fyrbladiga blommorna helt annorlunda när man virkar rundan med reliefmaskor runt blombladen i samma färg som blomman.

När man börjar få en förståelse för hur färger påverkar varandra blir det lättare att medvetet få fram en specifik känsla. Det finns inga färgkombinationer som är fel, så mitt tips är att testa dig fram. Lek med olika färgkombinationer och hur du placerar färgerna.

Så här ser bilderna ut i svartvitt

2 kommentarer på “Transponering och mönsterartikulation

    1. Tänk att en så svår rubrik sedan visar sig vara galet intressant 😀 Måste verkligen testa för jag har noll koll när jag sätter ihop färgerna på olika varv och undrar ofta varför det inte blev som jag tänkte 😜 Men nu vet jag 😍 Tack!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s