education · inspiration · Tips & trix · utbildning

Planned color pooling. Tillvägagångssätt / Tutorial


🇸🇪Som i alla områden går det trender i virkning. Sen jag började virka har det varit inne att virka ugglor, bokmärken som ser ut som överkörda råttor, cocoon-koftor, roadtripsjalar och många andra saker. Den stora trenden just nu kallas för planned color pooling. Det är ett sätt att använda multifärgat garn för att få fram ett snyggt rutmönster.

🇺🇸 As in all areas, there are different trends in crocheting. Since I started to crochet, it has been popular to make owls, book marks that look like run over rats, cocooon cardigans, road trip shawls and many other things. The big trend right now is called planned color pooling. It as way to use variegated yarn to get a cool tartan pattern.

🇸🇪 I USA finns det en massa garn att välja mellan. I Sverige däremot har vi ett betydligt mindre utbud. Det som krävs för att ett garn ska kunna användas till denna teknik är att det har relativt korta och regelbundna färgskiftningar. Samma färgordning måste upprepas genom hela garnet. Det spelar däremot ingen roll hur många färger garnet har.

🇺🇸 In America, there are plenty of yarns to chose from. The selection is way smaller here in Sweden. The yarn needs to have relativly short color changes and the color pattern needs to be the same over and over again to work for this technique. It doesn’t matter how many colors the yarn has.

🇸🇪 Det garn jag har hittat som funkar bäst samtidigt som resultatet blir mjukt och skönt är Tilda multi från Svarta Fåret. Här använder jag mig av färg 913. Det finns att köpa här http://favoritgarner.se/produkt/tilda-multi-svarta-faret/

Garner som jag testat, men som inte funkar är Frost från Svarta Fåret och Cotton 8 print från Mayflower. Järbo Nova funkar, men det krävs att man virkar väldigt hårt och väldigt löst om vartannat. Jag gav upp efter ca 10 cm.

🇺🇸 The yarn that I found that turns out the best and where the result is soft and nice is Tilda multi by Svarta Fåret. Here I’m using the color 913. You can buy it http://favoritgarner.se/produkt/tilda-multi-svarta-faret/

Yarns that I tried but doesn’t work are Frost by Svarta Fåret and Cotton 8 print by Mayflower. Järbo Nova works, but you have to alternating crocheting super tight and super loose. I gave up after about 4 inches.


Tillvägagångssätt

🇸🇪 Börja med att göra en ögla strax innan en färgskiftning. Gör därefter luftmaskor av en hel färgrepetition. Räkna hur många luftmaskor som du har gjort, med start på den första maskan efter färgskiftningen (se bild). Jag har använt mig av en 3mm virknål och det blev 70 luftmaskor.

Tutorial

🇺🇸 Start by making a slip knot just before a color change. Make chains by a full color sequence. Count the chains, starting with the the first chain after the first color change (see picture). I’ve used a 3 mm hook and I ended up with 70 chains.

🇸🇪 Räkna på följande sätt för att räkna ut hur många luftmaskor du ska börja med.

70 (antalet luftmaskor) x 1.2 = 84

84 +2 = 86

86 / 2 = 43

Man måste ha ett jämt antal luftmaskor så jag testade både 42 och 44 och kom fram till att 44 fungerade bäst. Jag lät de två första luftmaskorna som är i fel färg vara kvar. På så sätt vet man exakt var färgskiftningen kommer och det blir enklare att lyckad. Jag startade alltså med 46 luftmaskor.

🇺🇸 To figure out how many chains you should start with, count as bellow.

70 (number of chains) x 1,2 = 84

84 + 2 = 86

86 / 2 = 43

You need to start with an even number of chains so I tried both 42 and 44 and 44 turned out the best. I let the 2 first chains, that are on the wrong color, stay. That way you can see exactly where the color change is and it will be easier to succeed. So I start with 46 chain stitches.

🇸🇪 Virka en fast maska i 4de luftmaska från virknålen, * 1 luftmask, hoppa över en maska, fast maska i nästa luftmaska. Upprepa från * till slutet av raden (i detta fallet lämnar jag de två sista luftmaskorna orörda), 2 luftmaskor, vänd

🇺🇸 Make a single crochet in the 4th hook from the hook, * 1 chain, skip one stitch, single crochet in next chain. Repeat from * to the end of the row (in this case I leave the last two chains unworked), chain 2, turn.

🇸🇪 Resten av mönstret virkas i mossvirkning. *Fast maska runt nästa luftmaska, 1 luftmaska, hoppa över nästa maska. Upprepa från * till slutet av raden, 2 luftmaskor, vänd.

🇺🇸 The rest of the pattern is worked in moss stitch. * Single crochet around next chain, chain 1, skip next stitch. Repeat from * to the end of the row, chain 2, turn.🇸🇪 Efter 4 varv börjar man se ett mönster. Det man eftersträvar är att alla färgbytena ska vara förskjutna med en fast maska hela tiden (jämfört med två rader ner). Om färgskiftningen kommer för tidigt behöver du virka tightare och kommer den för sent behöver du virka lösare. Lyckas du med detta kommer du få ett tydligt mönster med skarpa kanter och snygga fyrkanter.

Jag har läst på många olik ställen att det är viktigt att hålla jämn trådspänning hela tiden för att lyckas med color pooling. Det håller jag INTE med om. Du behöver bara ha koll på en färgsnutt i taget. Se till att färgskiftningen konstant sker en fast maska senare än i två rader under. På det sättet kommer du aldrig behöva dra upp och göra om mer än en färgsnutt.

🇺🇸 You can start to see a pattern after 4 rows. What you’re trying to achieve is for the colour change to accure one single crochet after the the color change two rows down. If the color change accure to early, you have to tighten your tension and if it comes to late, you have to loosen your tension. If you manage to do this, you have will end up with a clear pattern with sharp edges and nice looking squares.

I’ve read at a lot of places that you have to keep an even tension troughout your work to succeed with color pooling. I do NOT agree. You only have to keep track of one strip of color at a time. Make sure that the colour change constantly accure one single crochet later compared to two rows bellow. That way you never have to frog more than one color strip.


🇸🇪 Bianca från Marks och Katten är ett annat garn som funkar till denna teknik. Resultatet blir dock inte lika mjukt som Tilda multi.

🇺🇸 Bianca by Marks och Katten is another yarn that works for this technique. The result is not as soft as if you use Tilda multi.


🇸🇪 Lycka till! Hör gärna av dig om det är något du undrar över. Jag hjälper gärna till att räta ut frågetecken om jag kan.

🇺🇸 Good luck! Please leave a comment if you have any questions or thoughts.

3 kommentarer på “Planned color pooling. Tillvägagångssätt / Tutorial

  1. Tack för en bra beskrivning på svenska, det uppskattas. Såg det här på Youtube men hängde inte riktigt med men nu har det klarnat. Vet dock inte om jag har tålamod att pröva mig från till detta men väldigt snyggt blir det.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s