Mönster på svenska

Midnight mandala

Nu är jag äntligen färdig med mitt första mönster! Det är en liten mandala som går att använda som drömfångare, sy på som dekoration på t. ex. en kudde eller väska, som duk eller något annat. Det är fantasin som sätter gränserna. Den färdiga mandalan är 17,5 cm i diameter.

Jag har använt mig av garnet Sunkissed från Scheepjes i färgerna 03 och 04. Välj vilken färg som du vill använda som färg 1 och färg 2. Här har jag använt den ljusblå som färg 1 och den mörkare som färg 2.

När jag börjar ett nytt varv med en ny färg använder jag mig av stående fm eller stående st. Dessa kan ersättas med 1, alternativt 3 lm.

Hojta gärna till om ni hittar något fel eller om det är något som är oklart.

Meterial:

Sunkissed i två färger

3mm virknål

Stoppnål

Förkortningar:

fm = fast maska

hst = halvstolpe

st = stolpe

lm = luftmaska

sm = smygmaska

bmb = bakre maskbågen

1. Färg 1. Gör en magisk ring. 6 fm i ringen, stäng med en sm i den första maskan. (6)


2. 1 lm (räknas inte som maska), 2 fm i alla maskor, stäng med en sm i den första maskan. (12)


3. 1 lm (räknas inte som maska), * 1 fm, 2 fm i 1 *, upprepa från * ytterligare 5 gånger, stäng med en sm i den första maskan. (18)


4. 1 lm (räknas inte som maska), * 2 fm i 1, 2 fm*, upprepa från * ytterligare 5 gånger, stäng med en sm i den första maskan. (24)


5. 1 lm (räknas inte som maska), fm i samma maska, * 2 lm, hoppa över 1 maska, fm i nästa maska *, upprepa från * ytterligare 10 gånger, 2 lm, stäng med sm i den första fm. (12 fm, 24 lm)


6. 1 lm (räknas inte som maska), fm i samma maska, * 7 st i nästa fm, fm i nästa fm *, upprepa från * ytterligare 4 gånger, 7 st i nästa fm, stäng med en sm i den första fm. Klipp av garnet. (6 fm, 42 st)


7. Färg 2. Stående fm i den fjärde st i valfri stolpgrupp i varv 6, * 4 lm, hoppa över 3 maskor, st i nästa fm, 4 lm, hoppa över 3 maskor, fm i nästa st *, upprepa från * ytterligare 3 gånger, 4 lm, hoppa över 3 maskor, st i näst fm, 4 lm, stäng med en sm i den första fm. (6 fm, 6 st, 48 lm)

8. 1 lm (räknas inte som maska), fm i samma maska, * 4 fm i luftmaskbågen, fm i st, 4 fm i luftmaskbågen, fm i fm *, upprepa från * ytterligare 4 gånger, 4 fm i luftmaskbågen, fm i st, 4 fm i luftmaskbågen, stäng med en sm i den första fm. Klipp av garnet. (60 fm)


9. Färg 1. Stående st i valfri fm som är virkad i en st i varv 7, st i samma maska, st i de nästa 4 maskorna, * 2 st i nästa maska, st i de nästa 4 maskorna *, upprepa från * ytterligare 9 gånger, stäng med en sm i den första st. Klipp av garnet. (72 st)


10. Färg 2. Stående st i valfri st, 2 lm, st i samma maska som den förra st, * hoppa över 2 maskor, [st, 2 lm, st] i nästa maska *, upprepa från * ytterligare 21 gånger, stäng med en sm i den första st. Klipp av garnet. (48 st, 48 lm)


11. Färg 1. Detta varv virkas endast i luftmaskbågarna. Stående st i valfri luftmaskbåge, 3 st i samma luftmaskbåge, * 4 st i nästa luftmaskbåge *, upprepa från * ytterligare 21 gånger, stäng med en sm i den första st. Klipp av garnet. (96 st)


12. Färg 2. Stående fm i mellanrummet mellan två stolpgrupper, 4 lm, hoppa över 4 st, * fm mellan stolpgrupperna, 4 lm, hoppa över 4st *, upprepa från * ytterligare 22 gånger, stäng med en sm i den första st. Klipp av garnet. (24 fm, 96 lm)


13. Färg 1. Detta varv virkas endast i luftmaskbågarna. Stående fm i valfri luftmaskbåge, hst, 2 st, hst, fm i samma luftmaskbåge, hoppa över fm, * fm, hst, 2 st, hst, fm i nästa luftmaskbåge, hoppa över fm *, upprepa från * ytterligare 22 gånger, stäng med en sm i den första fm. Klipp av garnet. (48 fm, 48 hst, 48 st)


14. Färg 2. Stående fm i bmb på den första av två st bredvid varandra i varv 13, fm i bmb, hst i bmb, hoppa över 1 maska, st i mellanrummet mellan 2 fm, hoppa över 1 maska, hst i bmb, * 2 fm i bmb, hst i bmb, hoppa över 1 maska, st i mellanrummet mellan 2 fm, hoppa över 1 maska, hst i bmb *, upprepa från * ytterligare 22 gånger, stäng med en sm i den första fm. Klipp av garnet. (48 fm, 48 hst, 24 st)


15. Färg 1. Stående fm i bmb i valfri maska, fm i bmb i alla maskor, stäng med en sm i den första fm. Klipp av garnet. (120 fm)


Valfritt

Virka 2 cirklar med sm i mitten av mandalan.


Nu är din mandala klar!

Lägg gärna upp bilder på din mandala på instagram med #midnightmandala som hashtag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s