Mönster på svenska

Lauras sjal mönster


Jag har genom mitt samarbete med favoritgarner.se fått chansen att testa Scheepjes nya garn Whirl. Jag fick hem detta nystanet i färgen Caramel core blimey. Garnet är 4-trådigt och är gjort av 60% bomull och 40% akryl. Det skiljer sig mot liknande garn eftersom det är tvinnat. Whirl kommer i 12 färger och finns att köpa här https://favoritgarner.se/produkt/whirl-scheepjes/

Av garnet ville jag göra en sjal som är femkantig och jag ville använda mig av reliefmaskor. Mönstret kallar jag Lauras sjal.

Här finns en instruktionsvideo till hur man virkar sjalen.

 

Lauras sjal

Material:

1 nystan Scheepjes Whirl

4 mm virknål

Förkortningar:

lm – luftmaska

sm – smygmaska

st – stolpe

m – maska

rstb – reliefstolpe bakifrån (omslag, för in virknålen bakifrån runt maskan i varvet nedanför, omslag, dra igenom två öglor, omslag, dra igenom två öglor)

——–

4 lm, skapa en ring genom att göra en sm i den första lm.

Rad 1 3 lm (räknas som st), st i ringen, * lm, 2 st i ringen *, upprepa från * till * två gånger, vänd.  – 8 st, 3 lm

Rad 2 3 lm (räknas som st), st i basen av lm, st i nästa st, [st, lm, st] runt nästa lm (detta är det första hörnet), st i nästa 2 st, [st, lm, st] runt nästa lm (detta är det andra hörnet), st i nästa 2 st, [st, lm, st] (detta är det tredje hörnet), st i nästa st, 2 st i den sista st, vänd. – 16 st, 3 lm

Rad 3 3 lm (räknas som st), st i basen av lm, st, * rstb i alla m fram till hörnet, [st, lm, st] i hörnet *, upprepa från * till * två gånger, rstb i alla m fram till den sista m, 2 st i den sista m, vänd. – 10 st, 14 rstb, 3 lm

Rad 4 3 lm (räknas som st), st i basen av lm, * st i alla m fram till hörnet, [st, lm, st] i hörnet *, upprepa från * till * två gånger, st i alla m fram till den sista m, 2 st i den sista m, vänd. – 32 st, 3 lm

Upprepa rad 3 och 4 25 gånger. Alla rader ökar med 8 maskor. Man kan ändra storleken så sjalen genom att öka eller minska antalet upprepningar.

Alla rader påbörjas och avslutas med 2 stolpar i den första respektive sista maskan.  Virka [st, lm, st] i alla hörn. Varannat varv virkas med vanliga stolpar och varannat varv virkas med en kombination av vanliga stolpar och reliefstolpar bakifrån.

Kant: När vi virkar den första raden på kanten virkar vi runt de yttersta stolparna som ligger ner på sjalens ovankant. Den fjärde raden virkas med ytvirkning. Vi virkar då en kant som ger stabilitet till sjalen och gör att ovankanten inte töjs ut.

Rad 1: Håll rätsidan mot dig (sidan med de synliga kanterna), 2 fm runt alla stolpar fram till mitten av sjalen (där vi började), 1 fm i mittenringen, 2 fm runt alla stolpar till slutet av rade, vänd.

Rad 2: Lm (räknas inte som m), fm i alla fm till slutet av raden, vänd.

Rad 3: Lm (räknas inte som m), fm i alla fm till slutet av raden, klipp av tråden.

Rad 4: Nedtag mellan rad 2 och 3 på kanten, virka sm fram till slutet av raden. Klipp av tråden.

Fäst alla trådar.

8 kommentarer på “Lauras sjal mönster

 1. Hej! Vilken fin sjal! Jag undrar hur du gjort kanten? Har du möjlighet att lägga till den till beskrivningen? Videon är så instruktiv och bra! Tack

  Gilla

   1. Hej! Jag tänkte påbörja denna sjal och ska beställa garn. Behövs det ytterligare garn för kanten, så jag vet innan jag beställer? Tack på förhand!

    Gilla

   2. Hej!
    Du behöver inte köpa extra garn till kanten. Däremot kan det vara värt att köpa två nystan whirl för att få sjalen stor och gosig. Tutorial på kanten är på g.

    Gilla

 2. Hej, tack för svar! På favoritgarner stod det garnåtgång 1 nystan, stämmer det att du gjort den som visas på bild med ett nystan?

  Gilla

   1. Nu är jag igång, men jag har en fråga. När videon avslutas, vilken rad har man avslutat då? 4? Tack på förhand!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s