Mönster på svenska

Över havet bebisfilt – mönster

Min familj består av mig, min make och våra tre döttrar. Två av barnen är mina sen ett tidigare förhållande och ett är makens från ett tidigare förhållande. Mina barn är halvamerikaner och halva deras släkt bor i USA. Nu i vår kommer det en ny liten kusin där, så jag har designat en bebisfilt som vi ska skicka dit.

Jag har använt mig av garnet Soft fun, Soft fun denim och Soft fun aquarel av märket Scheepjes. Det består av 60% bomull och 40% akryl. Jag har tidigare designat filten och kudden Blå drömmar i samma garn (mönstret finns att hitta här: http://favoritgarner.se/wp-content/uploads/2016/09/Favoritgarner.se-Mönster-Blå-Drömmar-av-@virkvisa.pdf ) Det jag gillar mest med garnet är att det kommer i tre varianter. Ett enfärgat (soft fun), ett melerat (soft fun denim) och ett som är spräckligt med färgen och vitt (soft fun aquarel). Det ger liv och djup till det man virkar eller stickar med det. De finns att köpa hos favoritgarner.se

 

På bilden syns även två bläckfiskar. Jag virkar sånna till de flesta bebisar i min omgivning. De används även till för tidigt födda barn. Tentaklerna påminner om hur navelsträngen känns. Gå gärna in på denna hemsidan och läs mer och kanske till och med virka en bläckfisk och skänk till en neonatalavdelning http://www.babydjungeln.se/virka-blackfisk/ Bläckfisken till vänster är virkad i garnet Cotton 8 och den till höger är virkad i garnet Sunkissed. Båda är av märket Scheepjes och består av 100% bomull. Ni hittar dem hos favoritgarner.se

Det här är en superenkel filt att virka. Det enda du behöver kunna är att virka fasta maskor och räkna till 3. Till kanten använd även halvstolpar och stolpar, men man kan hoppa över att virka kanten om man vill det. Jag har gjort den i två färgsättningar, Aqua och Jeans

 

Börja med färg 2 och virka tre rader. Byta till färg 3 och virka tre rader. Byta till färg 1 och virka tre rader. Upprepa på samma sätt tills du virkat 114 rader. Alla rader avslutas med en vändluftmaska, den räknas inte som en maska. Avsluta med att virka kanten med färg 1.
Storlek 80 x 65 cm

Materiel:

Antingen

Aqua

  • 3 nystan Soft fun 2511 (färg 1)
  • 3 nystan Soft fun denim 500 (färg 2)
  • 3 nystan Soft fun aquarel 801 (färg 3)

Eller

Jeans

  • 3 nystan Soft fun 2401 (färg 1)
  • 3 nystan Soft fun denim 501 (färg 2)
  • 3 nystan Soft fun aquarel 802 (färg 3)
  • 4,5 mm virknål

 

Förkortningar:

lm – luftmaska

fm – fast maska

sm – smygmaska

3fmtills – 3 fasta maskor tillsammans

hst – halvstolpe

st – stolpe

m – maska/maskor

 

Mönster:

Gör 150 lm
Börja med färg 2

Rad 1: 1 fm i andra lm från virknålen, 2 fm, * 3 fm tills, fm i nästa 3 lm, 3 fm i nästa lm, fm i nästa 3 lm*, upprepa från * till * 13 gånger, 3 fm tills, fm i nästa 3 lm, 1 lm, vänd.

Rad 2 – 113: 2 fm i den första m, fm i nästa m, *3 fm tills, fm i nästa 3 m, 3 fm i nästa m, fm i nästa 3 m *, upprepa från * till * 13 gånger, fm i nästa m, 2 fm i den sista m, 1 lm, vänd.

Rad 114: 2 fm i den första m, fm i nästa m, * 3 fm tills, fm i nästa 3 m, 3 fm i nästa m, fm i nästa 3 m *, upprepa från * till * 13 gånger, fm i nästa m, 2 fm i den sista m, klipp av tråden.

Fäst alla trådar.

Kant:

Börja i övre högra hörnet

 Varv 1:

Kortsida uppe:

3 fm i den första m, sätt en markör i den andra maskan, * hst, 3 st, hst, fm, hoppa över 1 m, sm, hoppa över 1 m, fm *, upprepa från * till * 13 gånger, hst, 3 st, hst, 3 fm, sätt en markör i den andra fm.

Långsida:

112 fm

Kortsida nere:

2 fm i den första m, sätt en markör i den andra fm, fm i nästa 2 m, * hoppa över 1 m, sm, hoppa över 1 m, fm, hst, 3 st, hst, fm *, upprepa från * till * 13 gånger, hoppa över 1 m, sm, hoppa över en m, fm i nästa 2 m, 2 fm i den sista m, sätt en markör i den första fm.

Långsida:

112 fm, stäng varvet med en sm i den första fm.

Varv 2:

Lm, fm i samma m, 3 fm i nästa m (den markerade m), fm i alla m fram till nästa markerade m, 3 fm i nästa m, fm i alla m fram till nästa m, 2 fm i nästa m, fm i alla m fram till nästa markerade m, 2 fm i nästa m, fm i alla fm, stäng varvet med en sm.
Fäst trådarna.
Din filt är nu färdig!

Mönstret till napphållaren kommer inom kort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s