Mönster på svenska

Gradientsjal mönsterGradientsjal

Denna sjal är skapad med inspiration från Jellina-creations mönster Olivia cowl

http://www.jellina-creations.nl/blog/patroon-olivia-de-unicatcowl-met-een-vleugje-jeans

Sjalen virkas i två olika garner för att skapa en fin effekt. För att få framsidan på alla mönsterrader att vara på samma håll måste man klippa av garnet efter varje rad. Det innebär att det blir en hel del trådar att fästa. Vänta med att göra det till du virkat kanten runt sjalen, eftersom det då finns mer plats att gömma trådarna.

Garnet hittar ni hos favoritgarner.se

Alpakka Silke http://favoritgarner.se/produkt/alpakka-silke-sandnes/

Cotton Flowers http://favoritgarner.se/product-category/garner/?filtering=1&filter_namn=cotton-flowers

Storlek 160 x 35 cm

Material

 • 1 Cotton Flowers 200g/1000m
 • 3 nystan Sandnes Alpakka Silke
 • 3,5 mm virknål
 • Stoppnål

Förkortningar

lm.                luftmaska

fm                 fast maska

st                  stolpe

V-m              V-maska (stolpe, luftmaska, stolpe i samma maska)

bred V-m      (stolpe, 3 lm, stolpe i samma maska)

m                  maska

sm                smygmaska

Mönster

Börja med Alpakka Silke

426 lm

Rad 1 

1 fm i andra lm från virknålen, fm i alla lm till slutet av raden, klipp av garnet, vänd.

Byt till Cotton Flowers

Rad 2 

Stående fm i den första m, * hoppa över 3 m, 9 st i nästa m, hoppa över 3 m, fm i nästa m *, upprepa från * till * 52 gånger, klipp av garnet, vänd.

Byt till Alpakka Silke

Rad 3 

Stående st i den första m, st i samma m, * 5 lm, hoppa över 9 m, V-m i nästa m (fm mellan stolpgrupperna) *, upprepa från * till * 51 gånger, 5 lm, hoppa över 9 m, 2 st i den sista m, klipp av garnet, vänd.

Byt till Cotton Flowers

Rad 4

Stående st i den första m, 4 st i samma m, * hoppa över nästa st, fm runt lm-kedjan och i den femte st i stolpgruppen två rader ner, hoppa över nästa st, 9 st i lm i V-maskan *, upprepa från * till * 51 gånger, hoppa över nästa st, fm runt lm-bågen och i den femte st i stolpgruppen två rader ner, hoppa över nästa st, 5 st i den sista m, klipp av garnet, vänd.

Byt till Alpakka Silke

Rad 5 

Stående fm i den första m, 2 lm, hoppa över 4 m, * V-m i nästa m, 5 lm, hoppa över 9 st *, upprepa från * till * 51 gånger, V-m, 2 lm, hoppa över 4 m, fm i den sista m, klipp av garnet, vänd.

Rad 6

Fm i den första m, * hoppa över nästa st,  9 st i lm i V-maskan, hoppa över nästa st, fm runt lm-bågen och i den femte st i stolpgruppen två rader ner *, upprepa från * till * 52 gånger  (fm i den sista upprepningen placeras i den sista m i raden under) , klipp av garnet, vänd.

7- 54
Upprepa varv 3-6 12 gånger

Byt till Alpakka Silke

Rad 55 

St i den första m, 2 lm, st i samma m, * lm, hoppa över 4 m, fm i nästa m, lm, hoppa över 4 m, bred V-m i nästa m *, upprepa från * till * 51 gånger, lm, hoppa över 4 m, fm i nästa m, lm, hoppa över 4 m, st i den sista m, 2 lm, st i samma m, vänd. (Klipp INTE av garnet!)

Kant

Kanten virkas runt hela sjalen utan att byta håll mellan varven. Hörnen består av 3 fm.

Varv 1

Långsida uppe: Lm, 3 fm i samma m (dessa bildar hörnet), fm runt lm, fm i st, * fm runt lm, fm i fm, fm runt lm, fm i st, 2 fm i 3lm-bågen, fm i st *, upprepa från * till * 51 gånger, fm runt lm, fm i fm, fm runt lm, fm i st, fm i 2lm-bågen, 3 fm i den sista st i på raden (dessa bildar hörnet), vrid arbetet ett kvarts varv.

Kortsida 1: 81 fm fördelat längs sidan (2 fm per st och 1 fm per fm), vrid arbetet ett kvarts varv.

Långsida nere: 3 fm i dem första m (dessa bildar hörnet), fm i nästa 2 m, hoppa över nästa m, * fm i nästa 7 m, hoppa över nästa m *, upprepa från * till * 51 gånger, fm i nästa 2 m, 3 fm i den sista m (dessa bildar hörnet), vrid arbetet ett kvarts varv.

Kortsida 2: Upprepa kortsida 1, stäng med en sm i varvets första fm.

Varv 2 

Lm, fm i samma m, 3 fm i nästa m (dessa ska placeras i den andra maskan i hörnet på varv 1), * fm i alla m fram till nästa hörn, 3 fm, vrid arbetet *, upprepa från * till * två gånger, fm i alla m fram till början av varvet, stäng med en sm.

Varv 3

Lm, fm i samma m, fm i nästa m, 3 fm i nästa m (dessa ska placeras i den andra maskan i hörnet på varv 1), * fm i alla m fram till nästa hörn, 3 fm, vrid arbetet *, upprepa från * till * två gånger, fm i alla m fram till början av varvet, stäng med en sm.

Du har nu virkat färdigt din sjal. Fäst alla trådar.

4 kommentarer på “Gradientsjal mönster

 1. Hej! Väldigt vacker sjal. Köpte garn och började virka men när jag kom till rad 4 får jag inte ihop det. Hur kan den vara samma som rad 2? Vet inte om jag är helt ute och cyklar. Om jag kikar på bild ser det ut som om de 9 stolparna bör vara i mellanrummet mellan föregående stolpgrupp. Men mönstret säger upprepa rad 2.
  Annars så älskar jag sjalen och vill hemskt gärna virka den. Tackar!
  //Karina

  Gilla

  1. Hej!
   Tack för att du uppmärksammade detta! Jag insåg att det var fel på ett par till ställen i mönstret utifrån din kommentar. Nu är mönstret uppdaterat och jag hoppas det blev rätt den här gången. Hör gärna av dig om du hittar fler oklarheter. Lycka till med virkandet!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s